Thursday, April 21, 2011

Bila Kek Lapis Sarawak berubah warna

Kek lapis Sarawak memang cantik berwarna-warni. Tapi sejak 30 tahun dulu warna-warni hijau, merah, kuning itu semakin tidak menarik, semakin gelap menjadi biru tua


Pelbagai resipi baru dicuba termasuk tambahan lakaran keris dan bulan..


Membuat Kak lapis Sarawak tidak semudah membuat kek lapis ‘Malaya’.

Kek lapis Malaya Cuma dua warna ; merah jambu dan putih bagai kan pakaian sang Puteri yang ada Ummp..

Atau kuih seri muka atau kuih pelita dua lapis hijau dan putih.. Orang Kedah dan utara suka warna tok guru ini.

Kek lapis Sarawak lebih unik dan rumit…pelbagai corak, seunik adunan budaya Sarawak..

16 April lalu… kek lapis Sarawak sedikit berubah wajah… Warna kemerahan saja yang laku di jual di bandar Kuching, Sibu dan Miri..

Lebih menarik lagi apabila ada juga Kek lapis biru muda di Krian dan Ba kelalan… namun ada orang Melayu dan Melanau tidak suka membeli kek corak biru muda dan merah kerana belum kelihatan logo halal Jakim.

Di kawasan pedalaman yang ramai orang Islam seperti Beting Maro, mereka tiada masalah sama ada kek lapis berwarna biru tua atau hijau.. penjual dan pembuat dari orang Islam. Walaupun jualan kek lapis terlaris masih biru tua, namun ia menjadi lebih cantik dengan tompok-tompok hijau yang hampir sampai kepermukaan….


Kek lapis biru muda dan hijau dari ‘Malaya’ mempunyai potensi besar, lalu membuka warung di segenap pelosok Sarawak, namun hanya 3 paket yang mampu dijual. .. Tidak apa.. pasaran sudah mula ditembusi….


Ramai yang masih tertanya-tanya kenapa kek corak biru tua yang dijual orang tua penuh uban itu masih mampu mengatasi jualan kek-kek lain. Mungkin pembeli terpedaya dengan kecantikan model muda dari Syria, atau kek itu sudah di borong atau dipos lebih awal, atau dibeli oleh pembeli misteri.


Kek lapis Sarawak mendapat kritikan kerana banyak menggunakan pewarna dan gula. Ia boleh memudaratkan jika dimakan terlalu banyak. Menjadi tanggungjawab semua agar dapa memperbaiki kek lapis ini dari segi pengurangan pewarna dan gula. Tidak lupa juga, pastikan ia halal, tidak kira siapa yang menjualnya..

No comments:

Post a Comment